Loading...
Kols 2017-02-03T18:08:10+00:00

KOLS

KOLS er en alvorlig sykdom hvor plagene ofte kan lindres.

Tette luftveier, blokkerende slim og tungpusta er vanlig. Den salte milde tørre luften i Saltgruva lindrer ved både å åpne luftveiene og løsne eventuelt slim.

Bestill din Gratis Prøvetime i Saltgruva nå.

Ring 466 577 40

Det finnes ingen permanent kur for KOLS, som står for Kronisk Obstruktiv Lunge Sykdom. Likevel er det i de fleste tilfeller mulig å lindre plagene selv hos hardt rammede kolspasienter.
God oppfølging og regelmessig testing fra lege og spesialist er viktig.

Ved KOLS opplever de fleste akkurat de samme symptomene som ved astma og bronkitt. Tung pust, tette luftveier / bronkier og ofte blokkerende slim som kroppen prøver å hoste opp eller løsner ved fysisk anstrengelse. Det som skiller KOLS fra astma er en skade på alveolene. Når man puster inn oksygen, går den ned i bronkiene, så til de små bronkiolene og så pumper alveolene (mange små blærer) oksygenet inn i blodet og CO2 ut igjen. Ved KOLS begynner alveolene å bli sprø og harde, de får derfor redusert evne til å pumpe oksygen inn i blodet. Mange hiver etter pusten men føler derfor at de ikke for nok luft.

Rå og fuktig luft gjør også mange tette og tungpusta. For de fleste er det lettere å puste i et mildt og tørt klima, noe som Norge stort sett mangler.

Saltgruva sin mikroklimabehandling med mild tørr luft er basert på erfaringene fra de gamle Saltgruvene ved Krakow. I 1843 oppdager en polsk lege at de som arbeidet i saltgruvene utenfor Krakow hadde særdeles god pust og friske lunger, i motsetning til gruvearbeidere flest. De fleste gruvearbeidere på den tiden som jobbet i kull, malm og andre typer gruvedrift slet med tung pust og dårlige lunger, men saltgruvas arbeidere skilte seg positivt ut. Etterhvert begynte staten å sende mennesker i alle aldre til opphold i Saltgruva utenfor Krakow. Et populært tiltak som den polske stat og andre østblokk land fortsatte med gjennom hele Sovjettida.

I tiårene etter kommunismens fall begynte man å utvikle maskiner som kunne gjennskape dette salte klimaet i behandlingsrom. I de naturlige gruvene oppholdt man seg gjerne i en måned, avhengig av hvor sterke symptomene var og personlig respons på behandlingen. De naturlige saltgruvene var som regel langt unna majoriteten av befolkningen noe som gjorde regelmessig vedlikeholdsbehandling for de hardest rammede vanskelig. Ved hjelp av moderne teknologi får man samme salt luft eksponering i løpet av 1-2 timer i behandlingsrom, som man for ved et døgn i ei naturlig saltgruve. Saltgruva i Søgne er et menneskelagd behandlingsrom, hvor den milde tørre salte luften blir levert av moderne teknologi.

Salt kan selvsagt ikke kurere KOLS, per dags dato finnes ikke en slik medisin. Men mange opplever at et mildt og tørt saltgruve klima har lindret symptomer som tette luftveier, løsnet blokkerende, irriterende og ofte betent slim (gul/grønt slim) slik at man får det ut av kroppen. Noe som normalt gjør hverdagen mer behagelig.

I Saltgruva i Søgne har vi pasienter fra hele landet, den faste pasienten som bor lengst unna er fra Lofoten. Til sammen tok våre pasienter over 10 000 behandlingstimer i løpet av de 3 første årene siden starten i Nov. 2012. De fleste som kommer til Saltgruva i Søgne er fra ulike deler av Agder, mange kjører 2 timer tur/retur flere ganger i uka for å komme til Saltgruva. Vi har også pasienter som bor i andre fylker som har bodd 1 måned i Søgne for å ta behandling i Saltgruva daglig.

Siden flere av symptomene og plagene er like ved astma, KOLS, bronkitt, luftveisinfeksjoner, bronkiektasi har Saltgruva pasienter fra disse ulike gruppene. Deres alder varier fra en baby på 6 mnd. til en kar på 95år som var med på landinga i Normandie. Noen eldre blir også fulgt av barn eller barnebarn. Samtidig blir barn gjerne fulgt av foreldre eller besteforeldre. I Saltgruva tar vi ikke noe ekstra om noen har behov for følge.

Årsaken til KOLS plager kan være alt fra industri og annleggs arbeid, støv, kjemikalier og tobakk. Det er viktig å prøve å være i bevegelse så lenge man klarer, man har lett for å sette seg til. Uansett hvor lite du klarer, er det trening så lenge du blir anstrengt.

Vi ønsker deg velkommen til Gratis Prøvetime i Saltgruva, RING 466 577 40

Du kan tre