KOLS PLAGER 2018-05-15T08:14:46+00:00

KOLS PLAGER

Per i dag finnes det ingen medisin som kan kurere bort KOLS, som står for Kronisk Obstruktiv Lunge Sykdom. Likevel er det i de fleste tilfeller mulig å lindre plagene selv hos hardt rammede kolspasienter. God oppfølging og regelmessig testing og oppfølging fra lege og spesialist er viktig.

Tette luftveier, blokkerende slim og tung pust er vanlig. Man hiver etter pusten men får ikke nok oksygen. Rå og fuktig luft gjør det også verre for mange. Mange får opp slim men opplever likevel at mye slim sitter igjen i bronkiene og blokkerer for pusten.

Bestill din Gratis Prøvetime i SALTGRUVA

RING: 466 577 40

Vi har også Saltgruva Heim, som kommer til deg. Uansett hvor du bor i landet til en fornuftig pris.

SALTGRUVA og KLIMA

Rå og fuktig luft gjør også mange tette og tungpusta. For de fleste er det lettere å puste i et mildt og tørt saltklima, noe som Norge stort sett mangler.

Endel pasienter har utbytte av Norges Astma og Allergi Forbund NAAF sine helsereiser til Kanairiøyene eller opphold på andre steder med et klima de føler seg bedre i.

Den salte milde tørre lufta i Saltgruva lindrer plagene ved redusere hevelse i luftveiene. De fleste opplever behandlingen som slimløsende. Det kan være ubehagelig når det blokkerende slimet løsner, samtidig opplever de fleste det lettere å puste når man har fått blokkerende slim ut av luftveiene.

I noen tilfeller kan slimet sitte så hardt at pasienten har trodd han/hun ikke har slim, så har det løsnet etter flere behandlinger.

Symptom

Ved KOLS opplever de fleste mye av de de samme plagene som ved astma og bronkitt. Tung pust, tette luftveier / bronkier og ofte blokkerende slim som kroppen prøver å hoste opp eller løsner ved fysisk anstrengelse. Det som skiller KOLS fra astma er en skade på alveolene. Når man puster inn oksygen, går den ned i bronkiene, så til de små bronkiolene og så pumper alveolene (mange små blærer) oksygenet inn i blodet og CO2 ut igjen. Ved KOLS begynner alveolene å bli sprø og harde, de får derfor redusert evne til å pumpe oksygen inn i blodet og CO2 ut. Mange hiver etter pusten men føler derfor at de ikke for nok luft.

Årsaker

Årakene til KOLS plager varier, sterkt. Mange spesielt eldre har hatt eksponering i industri og anlegg av støv, gasser og kjemikalier i ei tid beskyttelse var lite brukt.

Tobakksrøyk som for lenge siden ble nesten sett på som sunt har skapt mye problemer over tid. Det kan også være føre til til KOLS, dette gjelder også passiv røyking. I tillegg har røyk en evne til å gjøre KOLS verre når man først har fått det.

Når man først har KOLS er det ulike årsaker som kan trigge symptomene. Man reagerer også kraftigere på ting enn før:

• Kaldt, fuktig rått klima
• Luftveisinfeksjoner
• Pollen
• Dyr
• Parfyme
• Forurensing
• Industristøv
• Kjemikalier
• Midd i sengetøy
• Tobakksrøyk

Bestill din Gratis Prøvetime i SALTGRUVA

RING: 466 577 40

Vi har også Saltgruva Heim, som kommer til deg. Uansett hvor du bor i landet til en fornuftig pris.

HISTORIKK

Saltgruva sin mikroklimabehandling med mild tørr luft er basert på erfaringene fra de gamle Saltgruvene ved Krakow. I 1843 oppdager en polsk lege for gruvearbeidere Felix Boczkowski at de som arbeidet i saltgruvene utenfor Krakow hadde særdeles god pust og friske lunger. I sterk motsetning til gruvearbeidere flest. De fleste gruvearbeidere på den tiden som jobbet i kull, malm og andre typer gruvedrift slet med tung pust og dårlige lunger, men saltgruvenes arbeidere skilte seg positivt ut. Etterhvert begynte den Polske staten å sende mennesker i alle aldre til sanatorium opphold i Saltgruva utenfor Krakow. Et populært tiltak som den polske stat og andre østblokk land fortsatte med gjennom hele Sovjettida.

I tiårene etter kommunismens fall begynte man å utvikle maskiner som kunne gjenskape dette salte klimaet i behandlingsrom. I de naturlige gruvene oppholdt man seg gjerne i en måned, avhengig av hvor sterke symptomene var og personlig respons på behandlingen. De naturlige saltgruvene var som regel langt unna majoriteten av befolkningen noe som gjorde regelmessig vedlikeholdsbehandling for de hardest rammede vanskelig.

Saltgruva Teknologi

Ved hjelp av moderne teknologi får man samme salt luft eksponering i løpet av 1-2 timer i behandlingsrom, som man for ved et døgn i ei naturlig saltgruve. Saltgruva i Søgne er et menneskelagd behandlingsrom, hvor den milde tørre salte luften blir levert, målt og justert av moderne teknologi.

Bestill din Gratis Prøvetime i SALTGRUVA

RING: 466 577 40

Vi har også Saltgruva Heim, som kommer til deg. Uansett hvor du bor i landet til en fornuftig pris.

Våre Pasienter

Salt kan selvsagt ikke kurere KOLS, per dags dato finnes ikke en slik medisin. Men mange opplever at et mildt og tørt saltgruve klima har lindret symptomer som tette luftveier, løsnet blokkerende, irriterende og ofte betent slim (ofte gul/grønt slim) slik at man får det ut av kroppen. Noe som normalt gjør hverdagen lettere.

Noen har ikke trodd at de har noe særlig slim i bronkiene og blitt overasket når det har løsnet.

I Saltgruva i Søgne har vi pasienter fra hele landet, den faste pasienten som bor lengst unna er fra Lofoten. Nå har han hjemmebehandling med Saltgruva Heim, og slipper de lange flyreisene fra Lofoten til Søgne.

ERFARING

Til sammen tok våre pasienter over 10 000 behandlingstimer i løpet av bare de 3 første årene siden starten i Nov. 2012. De fleste som kommer til Saltgruva i Søgne er fra ulike deler av Agder, mange kjører 2 timer tur/retur flere ganger i uka for å komme til Saltgruva. Vi har også pasienter som bor i andre landsdeler som har bodd 1 måned i Søgne for å ta behandling i Saltgruva daglig.

Deres alder varier fra en baby på 6 mnd. til en kar på 95år som var med på landinga i Normandie. Noen eldre blir også fulgt av barn eller barnebarn. Samtidig blir barn gjerne fulgt av foreldre eller besteforeldre.

Som en pasient sa, det er langt billigere med 1mnd behandling i Saltgruva enn å reise til Dødehavet.

I tillegg har vi også Saltgruva Heim konseptet. Hvor du får tilrettelagt behandling uansett hvor du bor, til en fornuftig pris.

FELLES SYMPTOMER

Siden flere av symptomene og plagene er like ved astma, KOLS, bronkitt, luftveisinfeksjoner, bronkiektasi –plager har Saltgruva pasienter fra disse ulike gruppene.
I Saltgruva tar vi ikke noe ekstra om noen har behov for følge.
Årsaken til KOLS plager kan være alt fra industri og anleggsarbeid, støv, kjemikalier og tobakk. Det er viktig å prøve å være i bevegelse så lenge man klarer, man har lett for å sette seg til. Uansett hvor lite du klarer, er det trening så lenge du blir anstrengt.

Siden flere av symptomene og plagene er like ved astma, KOLS, bronkitt, luftveisinfeksjoner, bronkiektasi –plager har Saltgruva pasienter fra disse ulike gruppene.

  • Tette luftveier
  • Tung pust
  • Blokkerende slim
  • Noen ganger betent slim

Årsaken til kan være alt fra forurensing, allergier eller industri og anleggsarbeid, støv, kjemikalier og tobakk. Det er viktig å prøve å være i bevegelse så lenge man klarer, man har lett for å sette seg til. Uansett hvor lite du klarer, er det trening så lenge du blir anstrengt.

Bestill din Gratis Prøvetime i SALTGRUVA

RING: 466 577 40

Vi har også Saltgruva Heim, som kommer til deg. Uansett hvor du bor i landet til en fornuftig pris.